Mohutný vulkán SITNO vyvrhol jedného dňa zo stredu zeme na povrch mračná sopečného popola a horúcej lávy, ktoré sa zmenili na mäkký tuf a tvrdý andezit. Schoval do nich vzácne poklady, bohaté žily drahých kovov a vzácnych kameňov. Stvoril tak jedinečný pôdny profil Terroir TEKOV a predurčil tak charakter naších vín.

Vinič je náš pracovný nástroj, pomocou ktorého tvoríme vína, ktoré odrážajú miesto pôvodu.

Naše vinohrady zapúštajú svoje korene do tufových a andezitových sopečných vyvrenín v Čajkove, na úpätí južných svahov Štiavnických vrchov. Je to magické miesto, kde sa prelínajú dva svety. Končí tu horúca - južná časť Európy (Panónska panva - Pannonicum) a Štiavnickými vrchmi sa začína chladná severná časť Európy ( Západné Karpaty - Carpaticum occidentale ), kde sa vinohrady nachádzajú už len ojedinele.

Čajkovské vína spomínal už aj Matej Bel vo svojej práci s názvom O uhorských vínach. Opísal ich ako ohnivé vína, ktoré nie sú ani prisladké, ani trpké, ale ani prislané. Obyčajne čajkovské vína vydržia dlhšie, a preto ich najradšej kupujú Kremničania, Štiavničania a Bystričania, kde sa tieto vína najviac pijú.

Oficiálne bola naša firma  Muráni Víno Čajkov založená v roku 1993, ale vo vinohradoch pracujeme už päť generácií dozadu. Prvá písomná zmienka, ktorá spája našu rodinu s vinohradníctvom, pochádza zo súpisu čajkovských vinohradov, ktorý bol vytvorený dňa 14.9.1762. Začiatkom deväťdesiatich rokov sme obhospodarovali približne 1 ha vinohradov a väčšinu hrozna sme kupovali. Zásadný zlom nastal v roku 2008, keď sme začali postupne vysádzať nové vinohrady. V súčasnosti majú naše rodiace vinohrady rozlohu 10 ha a plánujeme ešte výsadbu ďalších 4 ha. Časť produkcie hrozna spracúvame sami a časť predávame renomovaným slovenským vinárom.

Červené vína vyzrievajú v drevených sudoch. Biele vína spracúvame reduktívnou metódou v nerezových nádobách. Celú produkciu fľašujeme.

V súčasnosti je naším hlavným cieľom dokonale spoznať surovinu, ktorá sa rodí na sopečnom podloží. Uplatňovať dokonalé postupy pri pestovaní viniča, nájsť rovnováhu – pomer, v akom skĺbiť tradičné postupy, ktoré nám zanechali predkovia a moderné postupy, ktoré ponúka nová doba.